• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • Categorieën

 • Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten

  Op 12 april 2016 berichtte De Telegraaf het volgende: ‘Politie hekelt charmeoffensief motorclubs.’ De politie doet niet alleen aan opsporing, maar heeft nu ook al een mening over sociale problemen. Want wat is het geval? Motorclubs blijken af en toe actief te zijn met vrijwilligerswerk voor minderbedeelden. Dat vindt de politie misplaatst. En een ‘charmeoffensief’? Kan het ook zijn dat die bikers er helemaal geen bedoelingen mee hebben anders dan dat ze het hart op de juiste plaats hebben?

  Op open dagen van motorclubs komt het voor dat wordt gecollecteerd voor Kika, een stichting voor kinderen met kanker. De meeste leden van motorclubs zijn gewoon getrouwd, hebben kinderen en werk en zijn er kapot van wanneer hun kind iets overkomt. Die solidariteit voor kinderen met kanker is hartverwarmend en zou er niet worden gecollecteerd op zo’n open dag, zou er ook geen geld worden opgehaald. En blijkbaar komen stichtingen als Kika niet rond met overheidsgeld en moeten zij dus collecteren.

  Motorclubs No Surrender en Satudarah kwamen vorig jaar en ook dit jaar in het nieuws in verband met goede doelen. De clubs deelden kerstbomen uit of kerstpakketjes voor mensen met een kleine beurs. Satudarah was betrokken bij vrijwilligerswerk bij een voedselbank. Waarom doen die clubs dat? De vraag stellen geeft al blijk van een enorme kortzichtigheid en onwetendheid ten opzichte van de leden van motorclubs.

  Leden van de meeste motorclubs zijn afkomstig uit sociaal bijzondere groepen. Bijvoorbeeld woonwagenbewoners, veteranen, Molukkers, stadswijken waar onderlinge solidariteit nog een grote rol speelt. Uit die groepen zijn ook de leden van de motorclubs afkomstig. Deze groepen hebben meestal maar een klein hartje. Dierenleed, kinderleed, arme en zieke mensen, worden allemaal met lede ogen aangezien. Vanuit maatschappelijke bewogenheid wordt dan vaak actie ondernomen. Hulp voor de underdog.

  Het is dus helemaal niet zo gek dat daardoor ook de motorclubs hulp willen bieden aan mensen uit hun buurt. De politie vindt dat niks? De politie raadde zelfs een voedselbank aan niet verder te gaan met de leden van Satudarah. Nee, liever ziet de politie de motorclubs in een sociaal isolement. Liever verbiedt de politie zoveel mogelijk. Liever wil de politie de wet veranderen, zodat ze nog beter kunnen ingrijpen. Liever gaat de politie alleen tot actie over voor het eigen loonzakje.

  Maar Dupont ging kijken hoe we er voorstaan in Nederland. Hij keek daarvoor totaal onbevooroordeeld naar één van de grootste en machtigste politieke partijen van Nederland. Een partij die absoluut niet verboden is. Een partij die roept dat anderen verboden moeten worden, maar zelf boter op het hoofd heeft. Dupont keek naar de VVD.

  ‘VVD dreigt eigen risico tot 500 euro te verhogen’ zegt de website van de SP op 20 april 2016.

  Wat zegt de VVD daar nu zelf over? Op hun website op 14 april 2016: ‘Want wat was er mis met het ziekenfonds? Het zorgde ervoor dat rijke mensen betere zorg kregen dan arme mensen. Dat is nu anders. Mensen met een minimuminkomen krijgen precies dezelfde goede zorg als miljonairs.’

  Precies dezelfde zorg als miljonairs? De VVD bedoelt natuurlijk dat je alleen nog goede zorg krijgt wanneer je miljonair bént! Door dat hoge eigen risico gaan er nu al veel mensen niet meer naar de dokter of nemen hun medicijnen niet in. Te duur!

  Gratis en voor niks vrijwilligerswerk doen bij een voedselbank? De VVD moet er niet aan dénken! Op 19 mei 2012 zegt www.dordrecht.net : VVD Dordrecht zet kanttekeningen bij steun aan voedselbank.’ Dat was geen incident. Op 10 september 2013 zegt RTVUtrecht: ‘VVD Veenendaal niet blij met subsidie voedselbank.’ De voedselbank is er voor mensen die onder het bestaansminimum moeten leven. Vaak is ook een enorme schroom die overwonnen moet worden om daar je hand op te gaan houden. Maar nood breekt wet.

  Wat is dat toch voor partij zou je zeggen? Wat is dat voor club die groepen uit de samenleving isoleert? Wat is dat voor partij die de samenleving ondermijnt? Wat zijn dat voor mensen? De Politieke Integriteits-index van 2014 zegt het volgende over de VVD:

  ‘Wie onderzoek doet naar politieke integriteit in Nederland kan er niet omheen dat de VVD verreweg het belangrijkste onderwerp vormt. De partij voert het overzicht van de politici in opspraak voor de derde keer op rij aan. Dat is op zich niet vreemd, omdat de grootste partij de meeste actieve politici heeft en dus ook het grootste risico op scheve schaatsen. Maar er speelt meer. De VVD heeft niet alleen méér integriteitsproblemen dan andere partijen, ze zijn ook ernstiger van aard, zo blijkt duidelijk uit de PI-Index.

  De PI-Index telt sinds 1980 363 affaires. De VVD heeft er 78, CDA 73, PvdA 61, GroenLinks 17 en D66 7. De lokale partijen waren bij elkaar goed voor 83 zaken. Vooral bij zware integriteitsschendingen die strafrechtelijk vervolgd worden, valt het aantal VVD’ers op.’

  Ziet u dat? De VVD is betrokken bij witwassen, hennepteelt, corruptie, lekken. Dat is me nogal wat. Natuurlijk roept de VVD dat het niet de partij is die daarbij betrokken is, maar alleen afzonderlijke leden. De incidenten nemen toe. De gevallen worden ernstiger. De leden die worden betrapt verrijken zichzelf, terwijl hun partij van de kleinen en kwetsbaren afpakt om aan de rijken te geven.

  De roep om deze partij te verbieden, wordt natuurlijk niet steeds sterker. De roep om deze partij te vervolgen als criminele organisatie wordt niet steeds groter. De databank van de politie puilt niet uit met de VVD-leden. De leden van de VVD worden niet bij nacht en ontij aangehouden op de openbare weg voor hinderlijke controles. Leden van de VVD wordt geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) geweigerd. Leden van de VVD worden niet geweigerd in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië of Canada. Leden van de VVD worden niet geregistreerd bij de Gemeentelijke Basisadministratie. Leden van de VVD worden niet geweigerd in de horeca. Leden van de VVD worden niet geweerd bij beveiligingsbedrijven of als ambtenaar. Evenementen van de VVD worden niet verboden. Kantoren van de VVD wordt niet een vergunning geweigerd. Weet u waarom niet? Samen met de andere partijen die in de PI-index staan zijn ze namelijk de baas in Nederland.

  Op 30 januari deelde de VVD op haar website haarlemmermeer.vvd.nl mede: ‘De VVD zal zich van haar sportieve kant laten zien door 12 uur te fietsen voor het inloophuis Esperanza in Badhoevedorp.’ Een charmeoffensief dus van de partij met de meeste en ernstigste integriteitsproblemen. De politie zal het prachtig gevonden hebben.