• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • Categorieën

 • Infiltratie door domkoppen

  Op 14 februari 2019, voor de romantici was het Valentijnsdag, meldde dagblad De Stentor hoe motorclubs in Flevoland bestreden gaan worden. ‘Aanpak criminele motorbendes topprioriteit‘, kopte de krant.

  ‘Vooral in grote steden als Lelystad, maar ook in kleinere plaatsen zijn de dubieuze motorclubs een groot probleem’, aldus Ad van Breukelen van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Midden-Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie vermengt de onderwereld zich met de bovenwereld doordat leden van motorclubs infiltreren in de beveiligingssector.

  Dat is natuurlijk mooi gezegd. Maar er is heel wat af te dingen op die uitspraak. Namelijk het woord infiltreren duidt op moedwilligheid met een kwaadaardig oogmerk. Maar wanneer mensen nu eens gewoon in de beveiligingssector terechtkomen omdat ze daar al werkten voordat ze lid werden van een motorclub, óf omdat ze gewoon een baan wilden hebben. Werken, geld verdienen, rekeningen betalen, geld verdienen voor je gezin. Wat heeft dat te maken met infiltratie?

  Bovendien weet bijna iedereen die lid is van een motorclub dat bij lidmaatschap van een motorclub vrijwel nooit meer toestemming wordt gegeven door de politie om te werken voor…juist voor een beveiligingsbedrijf. Dus dit probleem is geen probleem, maar al opgelost.

  ‘Vooral in grote steden als Lelystad…’, zegt het RIEC. Onderzoek wijst uit dat er maar 2 motorclubs zetelen in de provinciehoofdstad. De Black Sheep, die al jaren laten weten, via hun advocaat, dat zij niets te maken hebben met criminaliteit, en de Blue Nights. De Blue Nights is een club die uitsluitend bestaat uit politiepersoneel. Bij uitstek dus de mensen die werken in de beveiligingssector. Infiltratie? Of geldt dit alleen voor andere clubs?

  ‘Hoeveel criminele motorbendes actief zijn in de provincie Flevoland , kan Van Breukelen niet zeggen’, volgens De Stentor. Ook officier van justitie Natasja van Collenburg wil zich niet branden aan exacte aantallen motorclubs in Flevoland.’ gaat De Stentor verder. ‘Die leden zijn vaak al geïnfiltreerd in bijvoorbeeld de beveiliging.’ Bijvoorbeeld in de beveiliging? Waarin nog meer dan? Bedoelt de officier dat er leden van motorclubs (de Blue Nights) zijn die bij de politie zitten of werken bij het ministerie van justitie en veiligheid?

  Wij zetten het even voor u op een rijtje: 1. De bestrijding van motorclubs is de komende drie jaar in Flevoland topprioriteit. Niemand weet echter hoeveel clubs er zijn en welke en concreet lijken er ook geen incidenten te zijn. 2. De leden van motorclubs zijn geïnfiltreerd in de beveiliging. Iedereen weet dat dat niet zo is, door het moeilijke passensysteem voor beveiligers. 3. Zelfs de officier van justitie weet niet waarin de leden van motorclubs allemaal nog meer zijn geïnfiltreerd.

  Maar Ad van Breukelen, de man van het ‘Expertise Centrum’ die niet weet hoeveel clubs er zijn en bovendien ook niet weet dat er vrijwel geen leden van motorclubs meer zijn die in de beveiliging werken, geeft aan wat de echte reden is om achter de clubs aan te gaan.

  Want wat staat er nog meer in het artikel? ‘Volgens Van Breukelen is het grote probleem dat outlaw motorclubs vooral strafrechtelijk worden vervolgd. ‘Het gaat dan om individuen. Dat is niet effectief. We willen een groepsgerichte aanpak door clubs ook fiscaal en bestuursrechtelijk te vervolgen.’ Kijk, en nu is meneer Van Breukelen eerlijk.

  Niemand weet blijkbaar hoe het zit met motorclubs in Flevoland. Hoeveel er zijn en wat de leden allemaal doen. Men gokt maar wat. Maar wat men intussen echt wil is die clubs gewoon verbieden, lastigvallen en stalken. Iemand die de wet overtreedt moet je juridisch aanpakken in een rechtsstaat. Dat is duidelijk.

  Maar waarom moet je achter een club of vereniging aan? Voor de bestrijding van het kwaad dat er niet is, wordt 9 miljoen euro uitgetrokken. Negen miljoen euro om een probleem te bestrijden dat er helemaal niet is.

  Waar dat geld anders voor gebruikt zou kunnen worden? Het enige ziekenhuis in de provinciehoofdstad Lelystad is al enige tijd gesloten en bewoners klagen over een gebrek aan eerste hulp.

  Ja, en dát is ondermijnend. Dus ja, er is sprake van infiltratie. Er zijn namelijk schijnheilige domkoppen geïnfiltreerd in de onderzoekscentra van de politie en het Openbaar Ministerie.