Het is mei, en dan is er weer een Trivium-operatie tegen mobiel banditisme. Vorig jaar gaf de politie nog uitleg dat het gaat over bendes uit oost-Europa, die rondtrekkend misdaden plegen, waarvoor ze dan het weggennet ‘misbruiken’. Dat ‘misbruiken’ lijkt een gezochte formulering en dat is het ook. Als deze bendes eten misbruiken ze servies, als ze ademen misbruiken ze de lucht etcetera. Maar dit soort gedachtekronkels zijn nodig om te rechtvaardigen dat de politie belangrijk werk laat liggen zodat ze kunnen gaan doen wat ze zelf het leukst vinden. Hetzelfde geldt voor het leerstuk van de ondermijning; het is een excuus om lastig en vervelend werk niet te hoeven doen.
En wat doet de politie dan het liefst? De baas spelen over ongevaarlijke burgers en zo mogelijk standrechtelijk straffen uitdelen. Ook nu weer.
(bron: Omroep Brabant)
Omroep Brabant weet al hoe laat het is: Internationale bendes worden natuurlijk niet aangetroffen, die weten intussen wel wanneer het weer Triviumtijd is. Dus openstaande boetes of belastingschuld moeten stante pede worden voldaan, alsof het CJIB en de belastingdienst geen incasso kunnen doen. Nee, het is leuker om mensen extra te treffen door hun auto af te pakken als ze onderweg zijn, als extra straf zeg maar. En in de tussentijd kan je met collega’s van een andere opsporingsdienst in mensen hun spullen neuzen, wie weet vind je iets wat niet mag. Die andere diensten zijn sowieso nodig om de juiste cocktail van bevoegdheden te hebben om zomaar auto’s te doorzoeken.
In het persbericht van de politie wordt opgesomd wat de score was na vier dagen controleren. Melkpoeder, mogelijk afkomstig van diefstal, niet langs een weg aangetroffen. Onderzoek liep al. Een persoon die zich mogelijk wilde voordoen als politie. Bijzonder, maar geen banditisme volgens de definitie. Winkeldieven met geprepareerde tassen werden betrapt in Hoofddorp, helemaal buiten de verkeerscontroles om. Een bestuurder had acht messen aan boord die vielen onder de wet wapens en munitie. Banditisme? Zakkenrollers in Amsterdam, een veelplegende winkeldief in Den Bosch, een illegale Tunesiër die al eens het land was uitgezet, allemaal zaken die ook elke dag kunnen langskomen als er geen Trivium-actie is. Wel is aan de Duitse grens een Roemeen aangehouden met 600 kilo apaan, grondstof voor amfetamine die niet echt verboden is. Dus oost-Europees en een link met drugs, bijna mobiel banditisme. En wat heeft dit gekost? Hoeveel uren werk zit hier in? Het wordt niet vermeld, maar het zal niet gering zijn.
In Veenendaal waren 100 mensen aan het controleren. In West-Brabant waren er honderden controles. Ook in Limburg werd geen enkele bandiet aangetroffen. De Veenendaalse Krant legt goed uit waar het om gaat: ‘Trivium is een half jaarlijks terugkerende meerdaagse actie, waarbij alle Regionale Eenheden, de Landelijk Eenheid en de politie-eenheden in andere Europese landen de handen in een slaan om de integriteit op de verkeersstromen te verhogen. Door middel van het versterken van de aanpak van Mobiel Banditisme wordt door Trivium een bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het landelijke project High Impact Crime (HIC).’ Hier zie je dat burgers worden gecontroleerd om door middel van Trivium de aanpak van Mobiel Banditisme te versterken, wat dan een bijdrage levert aan de doelstellingen van het project HIC. Die doelstellingen kennen we niet, maar aan de getraptheid van het verhaal zie je al dat het niet uitmaakt wat het resultaat is, zolang de politie maar denkt dat de aanpak van Mobiel Banditisme wordt versterkt. Het gaat verder:’HIC heeft zowel voor politiek, openbaar ministerie als politie de hoogste prioriteit. Het zijn delicten die een grote impact hebben op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de maatschappij. De politie heeft daarom besloten de aanpak van de HIC te versterken binnen de Nationale Politie. Onder de HIC vallen overvallen, straatroof, woninginbraak, heling en mobiel banditisme.’
Doodschieten van een tiener in een buurthuis is geen HIC, beschieten van coffeeshops ook niet, ondanks de impact voor slachtoffer, nabestaanden, omgeving en veiligheidsgevoel in de maatschappij. Althans nergens blijkt uit dat de politie er mee zit dat de daders niet gevonden worden. Maar wel mensen onnodig lastigvallen over boetes en belasting.
En dan de internationale samenwerking. Internationaal verkeerspolitieplatform Tispol, dat Trivium zo’n beetje heeft bedacht, noch Europol, dat de vergaarde informatie weer verdeelt maken melding van deze Trivium-actie. Alleen Duitsland en België zijn nog over van de landen die een paar jaar geleden nog meededen. In België heeft Trivium de media niet gehaald. In Duitsland bleef het beperkt tot Korridorfahndung langs de hele grens met Nederland. Dat komt omdat internationale inbrekersgroepen in Duitsland toeslaan, die opereren vanuit Nederland. Alleen kan de Nederlandse politie ze niet vinden. De Duitse politie trof ze nu ook niet aan.