• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • Categorieën

 • Je mag niet tegen een agent zeggen dat hij etnisch profileert?!

  Man in Emmen krijgt voorwaardelijke geldboete omdat hij na de controle tegen witte voorbijgangers zei: “Jullie worden niet gefouilleerd hè?”

  Wat is er gebeurd? 

  Op 4 juni 2017 komt er bij de politie een melding binnen dat er personen met een taser in het centrum van Emmen lopen. De man van 24 voldoet aan het signalement en wordt op straat gefouilleerd. De Turks-Nederlandse Emmenaar blijkt niet degene die de politie zoekt. Hij mag doorlopen. De man slaat vervolgens een arm om de schouders van witte mensen die stonden toe te kijken en zegt: “Jullie worden niet zomaar aangehouden en gefouilleerd hè?” De agent voelt zich beledigd en arresteert hem. Hij moet overnachten in de cel en krijgt een boete van € 500,- voor het ‘aantasten van de goede naam’ van een politieagent. De man tekent bezwaar aan, maar de rechter houdt de boete in stand.

   

  Etnisch profileren

  De man vertelt aan Controle Alt Delete dat hij de afgelopen jaren regelmatig onterecht gecontroleerd wordt. Als dat voor de zoveelste keer gebeurt, in juni 2017, spreekt hij zich uit. Dat maakt de diender zo kwaad dat het uitmondt in een arrestatie, waardoor de man een nacht in de cel moet zitten en een boete mee naar huis krijgt. Het is pijnlijk dat deze agent meent dat hij op deze manier zijn werk moet uitvoeren – hij zou meer begrip moeten tonen voor mensen die vaak onterecht gecontroleerd worden.

  Politieagenten in Nederland doen (on)bewust aan etnisch profileren. Daar is iedereen het over eens. Maarrrrr: dat mag je dus niet tegen een agent zeggen. Alhoewel… de rechter zegt: “Etnisch profileren is een probleem, maar daar was hier geen sprake van”. Dat zou betekenen dat je het wél mag zeggen als het echt zo is. Toch?

  artikel is te vinden bij ControleAltDelete op 29 mei 2018