Op maandag 27 november meldde de staatsomroep NOS hoe een speciaal team van de politie in Amsterdam in beslag genomen vestjes van Satudarah aantrok om de vrouw van een moordverdachte te intimideren. ‘Agenten van het Team Werken Onder Dekmantel, de undercover-afdeling van de politie, deden zich voor als leden van een motorclub. Zo probeerden ze informatie los te peuteren over de moord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina. Een reconstructie. Op een woensdagmiddag in oktober parkeert een vrouw haar auto in een dorpje in Noord-Holland. Haar twee kinderen zitten op de achterbank. Dan verschijnt plots een zwarte Mercedes, die haar auto klemrijdt. Twee mannen stappen uit. Allebei hebben ze tatoeages, een van hen draagt een motorjack. Ze kloppen op het raam; de vrouw doet het naar beneden. Een van de mannen vraagt of ze wil uitstappen; haar kinderen hoeven dit gesprek niet te horen.’ Inmiddels is de moordverdachte aangehouden door de politie.
Er was het één en ander te doen over het gebruik van motorvesten van Satudarah door de politie. De vraag die onmiddellijk werd gesteld was of dit vaker voorkwam. Om deze vraag te beantwoorden gaan we naar Duisburg en de RP Online van 24 augustus 2012. De krant bericht over een aanslag met een handgranaat op een bedrijfsruimte die eigendom zou zijn van een Hells Angel. Buurtbewoners werden wakker van de knal en zagen mannen rondlopen met motorjasjes. Of er Hells Angels of Bandidos op die jasjes stond konden de buurtbewoners niet zien. In een ander krantenartikel zegt een getuige twee wegrijdende motoren te hebben gehoord. De politie geeft in het eerste artikel aan dat de zaak dreigt te escaleren en er nodig met informanten/infiltranten gewerkt moet worden. Ook is de politie ervan overtuigd dat de daders uit de hoek van de motorscene komen en denkt daarbij aan Satudarah. Het is echter hoogst opmerkelijk dat een dergelijke aanslag wordt gepleegd door mannen op motoren met de zeer herkenbare clubvesten.
Op 22 februari schreef Dupont in de blog ‘In naam der wet?’ hoe de Duitse politie maar liefst twee informanten/infiltranten had in de Duisburgse chapter van Satudarah. Op 17 januari 2014 schrijft de T-Online dat twee leden van de chapter Duisburg van Satudarah voor het gerecht staan wegens het plegen van aanslagen tegen de Hells Angels met handgranaten. Dupont schreef al dat beide informanten misdaden pleegden, maar toch een deal kregen aangeboden. Ali Osman, de president van chapter, kreeg een deal en kwam terecht in een getuigenbeschermingsprogramma. De andere informant zat eerst bij de Bandidos, stapte over naar Satudarah en werd daar de derde man van de chapter. Hij zat eerder jarenlang vast wegens bankovervallen. Ook tijdens zijn rol als informant pleegde hij misdrijven.
Ons scenario: Hells Angels en Bandidos hebben in Duisburg een verleden van veel geweld achter zich gelaten en proberen met elkaar een verdediging te vormen tegen verbodspogingen van de Duitse overheid. Dan komt plotseling een chapter van de Nederlandse MC Satudarah die een plaatselijke club overneemt waarin niemand is geïnteresseerd. Vervolgens worden er handgranaten gegooid naar eigendommen van plaatselijke Hells Angels. Vervolgens zegt de politie informanten/infiltranten te gaan inzetten. De Duisburgse Satudarah klaagt nu bij Satudarah Nederland en vraagt om hulp. Er komen mensen uit Nederland naar Duisburg, waaronder kopstukken uit Tilburg en ook Michel Boer. Ook worden er wapens gestuurd. Kort daarna grijpt de politie in. Satudarah Duisburg wordt verboden. De wapensmokkelaars uit Nederland worden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Een grote zaak gaat lopen tegen Satudarah in Nederland. Enkele weken geleden wordt Satudarah-leider Michel Boer beschuldigd door één van de Duitse informanten van ex-Satudarah dat hij medeverdachte is van de moord op tattookiller Onno Kuut.
Wij gaan nu even naar Nederland. Daar vestigde zich in 2015 Bandidos MC. Vanuit Duitsland! kwam de club de grens over en vestigde een chapter in de omgeving van Sittard. Onmiddellijk vlogen de handgranaten in het rond bij de woning van chapterpresident Harrie Ramakers. De Hells Angels kregen hier in de media de schuld van. Crimineel Ramakers die blijkbaar ook bij andere zaken betrokken was, gaf aan op 18 december 2015 in Nu.nl dat de aanslagen op zijn huis niet waren gepleegd door een andere motorclub. De gemeente zei echter daarop dat er wel degelijk sprake was van spanningen tussen motorclubs en ontruimde de woning van Ramakers.
Wat kunnen wij concluderen? Er vinden provocaties plaats waarbij de politie de conclusie trekt dat ze zijn gepleegd door motorclubs. Ondertussen zijn er informanten/infiltranten actief die de wet overtreden en misdrijven plegen met medeweten van de politie. Vanuit Duitsland komen clubs de grens over en beginnen ook in Nederland provocaties. Daarbij zijn telkens mensen betrokken die werken voor de politie, zeggen dat ze werken voor de politie, of voor een inlichtingendienst. Denk daarbij ook aan Mongols MC-president Rafi die betrokken was bij een vechtpartij met de Hells Angels. Ook Rafi was eerder actief bij een motorclub in Duitsland die soldaten ronselde om te vechten in Kurdistan. Daarna richtte hij vanuit Duitsland een chapter op van Mongols om de Hells Angels te provoceren.
Onze vraag: Was ist los?