• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

  • Categorieën

  • Horecaverbod in Delft (6) De beschuldigende vinger

    Op 22 mei schreven wij in ons artikel Horecaverbod in Delft (2) Een dam opwerpen tegen een duister kwaad hoe motorbendes ervan werden verdacht aanslagen te plegen op coffeeshops: ‘Op 17 mei 2018 publiceert het Algemeen Dagblad opnieuw een artikel over geweld door motorclubs. Onder de kop ‘Coffeeshops aan Peperstraat en Breestraat vol gaten’ meldt de krant: ‘De bewoners van de Peperstraat in Delft werden vanochtend wederom opgeschrikt door luide knallen. Weer is coffeeshop The Future de dupe geweest van een aanslag, maar deze keer is ook coffeeshop The Game, om de hoek in de Breestraat, doelwit geweest. Daar is mogelijk een explosief gebruikt. De zaken zouden worden afgeperst door Rotterdamse motorbendes.’ Algemeen Dagblad gaat in het artikel verder met het oude nieuws van 4 mei 2018: ‘Eerder kwam al in het nieuws dat die bendes voet aan de grond probeerden te krijgen in de stad. Minimaal drie Delftse horecabedrijven kregen vorige maand te maken met een invasie van de motorrijders. Gevreesd wordt dat zij een nieuwe uitvalsbasis zoeken na problemen in de Rotterdamse regio. Motorclubs raakten de afgelopen tijd na geweldsincidenten en de vondst van wapens en drugs hun uitvalsbasis in Rotterdam en Vlaardingen kwijt.’ De krant noemt geen namen van motorclubs. Opvallend is dat het steeds het Algemeen Dagblad is dat schrijft over de problemen met ‘motorbendes’ in Delft. Alle drie artikelen in het Algemeen Dagblad werden geschreven door Carel van der Velden, bij het laatste artikel over de beschietingen van coffeeshops in de Peperstraat wordt ook collega Graziella Gioia genoemd.’

    Motorclubs en motorbendes werden in één adem genoemd. Een sfeerbepalend artikel van een kwaliteitskrant. Het móet dus haast wel waar zijn. Op 16 juni 2018 schreven wij dat de zaak heel anders zat in het artikel Horecaverbod in Delft (3) Er blijkt niets van waar: ‘Wat schrijft op 14 juni 2018 Omroep West? (https://www.omroepwest.nl/nieuws/3648714/Geweld-in-Delft-het-zou-zo-maar-eens-afpersing-kunnen-zijn ‘De indruk dat motorbendes achter het geweld zitten wordt gevoed door een bericht dat Koninklijke Horeca Delft eind april op haar website plaatst. Ze waarschuwen daarin voor zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) die samen willen komen in de Delftse horeca. ‘Het gaat om twee losse incidenten’, zegt de voorzitter van KHN Delft. Het heeft naar zijn idee niks te maken met de geweldsincidenten: ‘Dat gerucht wil ik wel de kop indrukken’. De anonieme voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft is Jon Cornelese. Hij zegt hier dus iets interessants: KHN denkt dat er helemaal geen motorclubs achter het grove geweld in Delft zitten.

    Sterker nog, ook Omroep West denkt dat het anders zit: ‘Eerder werden in Amsterdam al granaten gelegd bij verschillende clubs voor de deur. Ook in Rotterdam werd eind mei een granaat voor de deur van club Villa Thalia gelegd. Nu lijkt het erop dat de criminelen hun werkterrein verleggen naar Delft. Wie niet betaalt, kan een granaat voor zijn deur verwachten of riskeert een kogelregen. ‘Afpersing als motief’, dat hoor je vaakst terug langs de historische grachten. Criminelen zouden de ondernemers bewust bestoken omdat de burgemeester de zaken dan wel moet sluiten voor de veiligheid van de omgeving. Een coffeeshop lijkt dan een makkelijk doelwit, omdat dit soort zaken sowieso onder een vergrootglas ligt.’’

    Ja, zo namen verschillende media openlijk afstand van de beweringen van invasieve motorclubs. In Horecaverbod in Delft (4) Nukkige motorrijders op 4 november 2018 en het artikel Horecaverbod in Delft (5) ‘Dit soort volk’. van dezelfde dag blijkt echter dat zowel de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) alsook de gemeente Delft en de politie Haaglanden hun alleruiterste best doen om motorclubs uit Delft te weren. Dit om onrust te voorkomen. Motorclubs die helemaal nooit eerder in Delft waren, of er al jarenlang kwamen zonder een enkel incident, leden van motorclubs zonder colors die door horecamedewerkers worden herkend als lid van een motorclub, leden van vriendenclubs die geen motorclub zijn en ook niet zo genoemd willen worden, eenzame motorrijders die door de stad rijden, ze zijn geen van allen welkom in de universiteitsstad Delft. ‘De stad verlaten! Nu!’, zeggen de heren van de politie. Dit alles natuurlijk om de veiligheid van een ieder te garanderen.

    De krant die het allemaal zo goed wist en motorbendes wist aan te wijzen als daders van aanslagen tegen coffeeshops, het Algemeen Dagblad, publiceerde op 15 oktober 2018 een fraai artikel. ‘Zoetermeerse ondernemers zeiden gisteren dat ze gigantisch veel overlast ervaren van een groep foute jongeren.’ ‘Klanten voelen zich onveilig ‘s avonds. ,,Ik heb heel vaak tegen de wijkagent gezegd: wanneer halen jullie die bankjes weg. Ik heb gezegd tegen de politie: je moet goed opletten, de politie zien we hier echt te weinig.” Afgelopen jaar werd een cafetaria op het plein overvallen. Gescholden wordt er ook .,,Kanker op, wordt er geroepen als je zegt dat je overlast hebt. Ze hebben allemaal een grote mond. Je voelt je onveilig.”

    Ook De Telegraaf doet een duit in het zakje. Op 17 oktober bericht de krant over grote overlast in het Zoetermeerse winkelcentrum Palenstein in het artikel ‘Ondernemers Zoetermeer zijn overlast zat na dood Wessel (18)’ De Telegraaf: ‘Aanleiding is het overlijden van de 18-jarige Wessel, die mogelijk door een politiekogel om het leven kwam. De scholier, die tijdens het incident een wapen droeg, maakte deel uit van een groep Antilliaanse hangjeugd, die volgens de buurt bijna dagelijks voor problemen zorgt.’ ‘Racende scooters en auto’s, gesis naar meisjes en dealers in donkere geparkeerde wagens. Winkeliers aan het door scholen omgeven Croesinckplein zijn de overlast, die zich bijna dagelijks en vooral in de avonduren voordoet, meer dat zat. „Het heeft hier veel weg van een spookstad. We hadden hier in het verleden een zero tolerance-beleid. Dat werkte goed, maar het lijkt erop dat we terug bij af zijn. Een paar maanden geleden vond een meisje zelfs een gedumpt pistool in haar fietstas. Tegenwoordig begeleid ik vrouwelijke klanten ook naar hun auto”, aldus een ondernemer.’

    ‘Een andere ondernemer uit Palenstein, die eveneens uit angst anoniem wil blijven, meldt dat ’de politie vaak langsrijdt maar dat er niet wordt ingegrepen’. „Soms zijn het tien jongens, dan weer een stuk of vijftig die in de zomer soms tot vier uur ’s nachts gewoon midden in het winkelcentrum aan het blowen en barbecueën zijn”, zegt hij. „Dit beeld schrikt klanten af en dat is een zorg die we allemaal hebben.” ‘Ook de omgekomen Wessel, die door zijn opdrachtgevers met een wapen op een Delftse coffeeshop zou zijn afgestuurd, werd volgens de ondernemer regelmatig in het winkelcentrum gezien. „Hij viel op omdat hij de enige blonde knul was tussen allemaal Antilliaanse jongens uit de wijk.” Of de jongeren wapens dragen weet hij niet: „Wel heeft de politie een tijdje geleden in het water naast het winkelcentrum naar wapens gezocht.”

    Wanneer op 18 oktober 2018 een verslaggever en Hilbrand Nawijn, politicus in Zoetermeer en oud-minister, de wijk bezoeken om poolshoogte te nemen worden zij bedreigd, volgens WNL op 18 oktober ‘WNL-verslaggever en oud-minister bedreigd tijdens interview over hangjeugd Zoetermeer.’

    Interessant, dat hadden we nog niet eerder gehoord of gelezen. Niet motorclubs zorgen voor overlast, maar ‘foute hangjongeren’. En de wijkagent is op de hoogte gebracht door bange buurtbewoners. Wat de politie eraan doet is onduidelijk. Een straatverbod? Een gebiedsverbod? Een horecaverbod? Veel identiteitscontroles? Die overlastgevende lui de stad uitjagen? Een aanhankelijkheidsdemonstratie zoals enkele weken geleden in Haarlem toen de burgemeester zou zijn bedreigd en opnieuw motorclubs daarvan de schuld kregen?

    Maar het artikel in het Algemeen Dagblad wordt nog duidelijker en verontrustender wanneer nog eens gekeken wordt naar de kop van het verhaal: ‘Overleden Wessel koos foute vrienden’. Het blijkt dat uitgerekend één van de hangjongeren die blijkbaar gewoon overlast konden veroorzaken en de sfeer verpesten de dader was van een aanslag op een coffeeshop in Delft. ‘Een uur eerder had een politieagent in Delft geschoten op twee mannen op een scooter van wie er één een op een vuurwapen lijkend voorwerp richtte op coffeeshop The Game. Het lijkt erop dat Wessel een van de personen was op de scooter en geraakt is bij die schietpartij.’ Uit latere krantenartikelen zou inderdaad blijken dat Wessel V. was neergeschoten door een politieagent toen hij met een vuurwapen op een coffeeshop wilde schieten. Wessel zou bij een ziekenhuis worden achtergelaten en overlijden.

    Kort daarna zou blijken wie Wessel V. was. Hij was de zoon van politieman Lars V. uit Zoetermeer. Lars was Senior GGP Vreemdelingenwetgeving bij Politie Nederland, maar ook jarenlang wijkagent geweest in Leiden-Zuid. Een politieminded gezin, want ook een zuster van Wessel liep stage bij de politie. Hendrik Jan Korterink schreef 10 oktober 2018 het artikel Vraagtekens bij de dood van Wessel (Delft). In het artikel: ‘Per ongeluk ‘s morgens om vijf uur met een wapen voor een coffeeshop in Delft staan? Welingelichte kringen melden dat enkele weken geleden bij Wessel op zijn slaapkamer een kalasjnikov is aangetroffen. Of zijn vader daarvan wist – en zo ja, waarom hij daar toen geen politiewerk van heeft gemaakt – is voorlopig nog de vraag.’

    Korterink meldt in het artikel ‘Wessel was de weg kwijt: een wapen op school’ hoe er ook aanwijzingen zijn dat Wessel eerder al op zijn school had rondgelopen met een vuurwapen en daarvoor tot 8 maanden cel was veroordeeld. Dit bericht was echter niet honderd procent zeker volgens Hendrik Jan Korterink in het artikel.

    Wat wel honderd procent zeker is, is dat het dus toch geen motorbendes waren die de daders waren van de aanslagen op de Delftse coffeeshops. Nee, het was in elk geval in één geval een zoon van een politieman uit Zoetermeer. Mogen nu leden van motorclubs weer gewoon in Delft komen?

    Op 4 november 2018 schreven wij in het artikel Horecaverbod in Delft (5) Dit soort volk: ‘Op 19 april stuurt de gemeente Delft een schrijven, waarin met de urgentie hoog wordt aangegeven dat een lid van de Hells Angels (HA) opnieuw bij een horecazaak is geweest. En op 20 april 2018 wordt zelfs aangegeven dat het gaat om ‘Zorgelijke ontwikkelingen mbt motorbende’. De gemeente Delft schrijft zelfs ‘In vervolg op de eerdere mailwisselingen hebben xxxxxxx en ik even overlegd. Het verdient aanbeveling om gezamenlijk een “handreiking” op te stellen voor de horeca-ondernemers hoe om te gaan als dit soort volk jouw horecabedrijf bezoekt. Wat kan de ondernemer verwachten van de overheid (politie, gemeente) en omgekeerd, tips, huisregeis etc. Dat gaat vandaag niet lukken, maar heeft wel hoge prioriteit. Volgende week moet dat haalbaar zijn.’

    Zorgelijke ontwikkelingen mbt motorbende? Of zorgelijke ontwikkelingen mbt hangjongeren die blijkbaar weinig in de weg wordt gelegd? En ‘dit soort volk’? Wie bedoelt de gemeente Delft met deze discriminerende uitspraak? Foute hangjongeren uit Zoetermeer die aanslagen plegen op coffeeshops of zonen van politieagenten die met vuurwapens rondlopen en kalashnikovs op hun kamertje hebben? Inmiddels zitten de ouders van de coffeeshopschutter met de gebakken peren. Er is geen uitvaartverzekering afgesloten schreef Hendrik Jan Korterink al. Op dit moment is er een actie om geld in te zamelen: https://www.geef.nl/nl/actie/uitvaart-wessel-verberg/donateurs