• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

  • Categorieën

  • Een eerlijke rechtsgang

    Al jaren is het Openbaar Ministerie aan de gang, samen met de politie, om de in hun ogen criminele motorclubs aan te pakken. Je zou dus zeggen dat rechtszaken tegen motorclubs of leden van motorclubs zeer goed zijn voorbereid. Niets is aan het toeval overgelaten. Alles is er aan gedaan om bewijsmateriaal te verzamelen dat kan worden getoetst. Niets kan nog fout gaan.

    Afgelopen week werd er door diverse media bericht over drie rechtszaken tegen motorclubs. Er was de zaak tegen Klaas Otto, de oprichter van No Surrender. Er was de zaak tegen enkele medeleden van No Surrender. En er was de zaak tegen enkele ex-leden van Hells Angels Haarlem.

    Laten wij eens zien wat de media over deze drie zaken heeft te zeggen.

    Nu.nl van 23 maart 2018 geeft aan dat de rechtszaak tegen de ex-leden wordt uitgesteld. De ex-Angels kregen namelijk niet alleen te weinig tijd om hun zaak voor te bereiden. ‘Digitaal bewijsmateriaal kwam later dan toegezegd en de laptops waarmee ze het moesten bestuderen deugden niet.’, aldus Nu.nl . En dat is natuurlijk wel bijzonder. De rechtbank sluit een paar mensen op in voorarrest en vervolgens krijgen die mensen een computer met een ondeugdelijk abonnement, zodat ze hun zaak niet kunnen voorbereiden. Bovendien is onduidelijk of deze mensen nog wel lid zijn van de Hells Angels. Er zijn namelijk media die berichten dat het zou gaan om ex-leiders of ex-Hells Angels.

    De zaak tegen No Surrender wordt belicht in De Telegraaf op 21 maart 2018. En wat zegt deze krant? De zaak is uitgesteld. En waarom? ‘Die beslissing volgde op stevige kritiek van alle advocaten op de weergave van de gesprekken die de politie voerde met het slachtoffer. Die gesprekken zijn volgens de raadslieden niet alleen niet onvolledig uitgewerkt, maar er zou ook bewust mee zijn geknoeid. Het slachtoffer zou door de verhorende politiemensen zijn gemanipuleerd.’ De ‘ambtsedige verbalisanten’ zouden mogelijk de proces-verbalen hebben gemanipuleerd. Ja, en dat zou waarachtig niet de eerste keer zijn.

    Over de zaak tegen Klaas Otto bericht BN.DeStem op 26 maart 2018 dat hij nieuwe advocaten heeft. Zijn oude advocaat is namelijk gestopt met de zaak, omdat hij vond dat hij zijn werk niet meer kon doen.

    De verdachte moest eerder deze maand op zoek naar een nieuwe advocaat omdat Louis de Leon was gestopt. Volgens De Leon is Klaas Otto geestelijk niet in staat om zijn proces te volgen. Zijn pogingen om de strafzaak op te schorten, mislukten.’ ‘Wel zal hij donderdag een poging wagen om Klaas Otto uit de gevangenis te krijgen. De vijftigjarige verdachte uit Bergen op Zoom zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest en verblijft sinds eind augustus in streng regime in de gevangenis in Vught.’

    Door dat zware regiem in Vught is Klaas Otto geestelijk gebroken. Hij kan op die manier zijn zaak niet voorbereiden. En waarom zit Klaas Otto in de EBI in Vught? De Stem: ‘De overplaatsing volgde op de aanhouding van een verdachte man in augustus 2017. Volgens de politie heeft Otto de man vanuit zijn cel in Middelburg opdracht gegeven voor de liquidatie van Officier van Justitie Greetje Bos. De man is inmiddels vrijgelaten.’

    Klaas Otto wordt dus verdacht door de officier in zijn zaak, Greetje Bos, dat hij haar wilde laten vermoorden. De persoon die zogenaamd ingehuurd zou zijn is na één dag alweer vrijgelaten, maar Klaas Otto zit nu in een zo’n zwaar regime dat hij geestelijk is geknakt en zijn zaak niet kan voorbereiden. Dat komt mevrouw Bos wel heel goed uit allemaal.

    Dus in één week drie maal nieuws over motorclubs en drie maal is er iets heel ernstigs aan de hand met de zaak. Manipulatie van processen-verbaal en het niet in staat stellen van een verdachte om zich voor te bereiden op zijn zaak. En in al die gevallen gaat de rechter niet mee in de redenering van de officier. Zou het kunnen zijn dat het Openbaar Ministerie in zijn gretigheid zichzelf voorbij is gelopen? Zou het kunnen zijn dat rechten van burgers worden geschonden door het Openbaar Ministerie? Misschien kunnen de gretige media in elk geval een beetje meer onderzoek gaan doen voordat ze berichten van politie en justitie over motorclubs overnemen.

     

    Updeet: Vandaag (29 maart 2018) berichtte het Dagblad van het Noorden hoe No Surrender-oprichter Klaas Otto werd vrijgelaten. ‘No Surrender-oprichter Klaas Otto mag zijn cel verlaten. Zijn hechtenis wordt opgeschort. Wel moet hij een enkelband dragen en moet hij zijn paspoort inleveren. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten. ‘

    Opnieuw doorstreept de rechter een hetze van een Officier van Justitie. De advocaten van Otto hadden gevraagd om hem over te laten plaatsen naar de ‘gewone’ gevangenis in Middelburg, maar de rechter nam een veel grotere stap. Klaas Otto wordt vrijgelaten, met een enkelband, mag naar huis en kan nu zijn zaak voorbereiden. De zogenaamde bedreiging die de politie en de officier hebben aangegeven valt hiermee in het water. Feit is wel dat Otto anderhalf jaar in de EBI in Vught zat. Alleen maar omdat de politie en de officier riepen dat hij een moordopdracht had gegeven waarvan tot op heden helemaal niets kan worden hard gemaakt.

    Misschien is het nu ook tijd om een andere officier in deze zaak te benoemen. Blijkbaar kan deze officier alleen scoren door niet te verifiëren feiten in samenwerking met de politie.