• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

  • Categorieën

  • Actievoerder tegen lockdown geïntimideerd

    Midden in de nacht werd een demonstrant tegen de lockdown door de politie van zijn bed gelicht, geblinddoekt en verhoord voor een fotoactie.

    Op 19 december 2020 voerden enkele mensen een foto- en videoactie uit tegen de uitgevaardigde lockdown van de Nederlandse regering. Iets meer dan honderd actievoerders, gemaskerd en volledig in het wit gekleed, betraden het terrein van de ‘Pyramide van Austerlitz’ op de Utrechtse Heuvelrug voor een theatraal protest. Slechts een enkele actievoerder, zoals Albert Zantbergen uit Enschede, droeg geen masker. Albert protesteert al langere tijd tegen de maatregelen, vooral door te vloggen.

    Een andere actievoerder, Miranda, vertelt dat ze blij verrast waren omdat het hek van de Pyramide openstond. Blijkbaar was het monument toch open en omdat er ook andere mensen op het terrein aanwezig waren, betraden zij het monument. “We hebben ook netjes gewacht tot de gezinnen die erop stonden er vanaf waren”, voegt Miranda toe. “Er is ook eerst zoals gepland een opname geweest voor de afzetting en pas daarna, toen we erachter kwamen dat de poort open was, zijn we naar het monument gegaan.”

    Na de succesvolle actie berichtten de media zoals het Algemeen Dagblad over het ‘bezetten van de Pyramide’ en ‘het openbreken van het toegangshek’, zelfs ‘de annexatie van de Pyramide’. De beheerder van het monument is de enige die in de media aan het woord kwam en die het protest ‘gevaarlijk en ongepast’ vond. Op Twitter worden de deelnemers verwensingen toegeroepen en om vervolging en opsluiting gevraagd door journalisten, gezondheidszorg medewerkers, ondernemers en anderen.

    De actievoerders kwamen nergens aan het woord. Nu kan dat moeilijk zijn omdat ze geen persverklaring hadden verspreid, en slechts één beeld van de actie op Twitter hadden geplaatst. Toch is het niet moeilijk om enkele van de deelnemers te traceren. Dat is Buro Jansen & Janssen dan ook gelukt en hebben deze personen naar hun verhaal gevraagd.

    Zak over het hoofd

    En dat verhaal is schokkend, want na de actie bij de ‘Pyramide van Austerlitz’ ervoer Albert Zantbergen de volle kracht van repressie ten tijde van corona. Een dag na de actie, zondagnacht 20 december om twee uur, werd hij van zijn bed gelicht. De politie was via de achterdeur, die hij nooit op slot heeft, zijn huis binnen gedrongen. Met een zak over het hoofd werd hij afgevoerd.

    Hij werd vervolgens naar het arrestantencomplex in Borne overgebracht en opgesloten. Na een uur werd hij uit zijn cel gehaald en verhoord door onder anderen agent ‘Pietersen’ uit Den Haag. Tot op het moment van het verhoor werd Albert niet duidelijk gemaakt waarom hij midden in de nacht van zijn bed was gelicht. Hij werd beschuldigd van het openbreken van de poort van Austerlitz en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het zou om de actiegroep Viruswaanzin gaan.

    Albert kreeg geen bewijs te zien van vernieling van het hek, ook geen huiszoekings- of binnentredingsbevel. Hem werd wel verweten dat hij de actie gefilmd heeft, iets wat hij niet ontkende. Hij voegde daar echter aan toe dat hij foto’s had gemaakt. “Er waren meer dan genoeg mensen die filmden”, laat hij weten.

    Albert verklaarde dat de toegangspoort van het monument niet op slot was en dat er al mensen aanwezig waren op het terrein. De actievoerders hadden voordat zij het terrein betraden eerst foto’s gemaakt op een zandvlakte in de buurt, de open poort was mooi meegenomen.

    Na een half uur is het verhoor voorbij. Om halfvier wordt hij naar zijn cel gebracht. Bij de celdeur vroeg agent ‘Pietersen’ nog of hij informant van de politie of inlichtingendienst wilde worden. Albert weigerde dat aanbod. Om 11 uur maandagochtend werd hij in Borne op straat gezet en moest maar zien hoe hij thuiskwam. Zonder aanklacht, bewijs, niets, was hij behandeld als een terrorist.

    Beelden van het open hek en bezoekers op het monument.