• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

  • Categorieën

  • Verdachte situatie? Bel 112!

    Het landelijke alarmnummer 112 is bedoeld voor spoedeisende situaties. Zaken van leven of dood, waarbij elke seconde telt. Zomaar voor de lol bellen leidt tot straf.

    Behalve de zaken van leven of dood, hoort ook inbraak of het voorbereiden van inbraak of diefstal tot de zaken waarvoor 112 mag worden gebeld. Dat zou je niet verwachten als je bedenkt hoe de politie omgaat met inbraken en diefstallen die al hebben plaatsgevonden: Het slachtoffer kan op een moment dat het de politie uitkomt aangifte doen, zodat de verzekering de zaak verder kan afhandelen. Meestal wil de politie niet komen kijken en bijvoorbeeld dadersporen veiligstellen, zoals dat heet.

    Maar de nog niet gepleegde misdaad, of zelfs het ‘heterdaadje’, daarvoor moeten we 112 bellen, want dan kunnen ze knallen.

    (bron: Youtube)

    Op 14 seconden: Iemand fotografeert een huis. Dat is verdacht.

    Op 26 seconden: De auto heeft een deuk, en ongelijke wielen voor en achter. Je voelt al dat er iets mis is.

    Op 1 minuut 27 belt de vrouw die de pan op het vuur zette met spoed  112 omdat ze mannen heeft gezien die heel erg om zich heen aan het kijken waren. Dat zien we niet in het filmpje, maar dat maakt niet uit. De politie wil kennelijk dat we 112 al bellen als we mensen zien die heel erg om zich heen kijken. Dat is behoorlijk ver verwijderd van zaken van leven of dood. Gelukkig klimmen ze tijdens het telefoongesprek nog over de schutting zodat we zekerder zijn van hun snode bedoelingen.

    Op 1 minuut 46: Busje 4111 en motoragenten 4105 worden naar de mannen toe geleid.

    Op 2 minuut: De 112 centrale heeft een beter signalement van de mannen, van wie nu blijkt dat ze schichtig hebben gekeken. Let op hoe het busje zonder sirene of zwaailicht door rood rijdt.

    Op 2 minuut 32: De mannen klimmen terug over de schutting met een plat tasje waarin mogelijk de buit van de mogelijke inbraak zit: Diamanten? Waardevolle documenten? Een USB stick?

    Op 2 minuut 38: De ene man loopt recht in de armen van de gearriveerde politie, de ander maakt zich uit de voeten.

    Op 2 minuut 48: De politieheli is in de lucht. Wanneer is besloten die te laten opstijgen? Toen duidelijk werd dat mensen schichtig om zich heen keken? Het KLPD heeft de helikopters in 2009 voor meer dan 10 miljoen euro per stuk gekocht, dan is het natuurlijk zonde om ze aan de grond te laten.

    Op 2 minuut 58: De man waant zich onzichtbaar achter de struiken.

    Op 3 minuut 10: Er wordt verder opgeschaald, met een burgernet actie. En er zijn honden onderweg. Waarom eigenlijk? Een klopjacht op iemand terwijl niet echt bekend is wat er is gebeurd of wat de persoon heeft gedaan. En wat moeten de burgers dan doen? Of wat hebben ze gedaan?

    Op 3 minuut 14: De warmtebeeldcamera van de politieheli ziet de verdachte duidelijk staan. Twee agenten kunnen naar hem toelopen en vragen of hij meekomt. Maar nee, hij moet op de politiehond aflopen.

    En nu? De schuttingklimmers zijn gepakt. Misschien bekennen ze wel een hele serie inbraken. Dat zou mooi zijn, maar niet erg waarschijnlijk. Of de rechter er iets mee kan is nog maar de vraag. Toch is dit de reden dat we bij een verdachte situatie 112 moeten bellen. Wie weet wordt er een misdrijf opgelost.

    Op 4 minuut 42: Tekst in beeld: ‘De overgrote meerderheid van alle aanhoudingen komt door tips van oplettende burgers’. Om hoeveel aanhoudingen hebben we het dan? Hebben de mensen die worden aangehouden ook echt iets misdaan, of keken ze alleen schichtig om zich heen? Komt dan dus een hele kleine minderheid van alle aanhoudingen vanuit de politie zelf?

    Het lijkt alsof de politie zelf niets wil of kan uitzoeken. Als er beelden zijn kunnen die aan het publiek worden getoond, maar als het publiek de beelden niet herkent gebeurt er niets. Maar wel in actie komen om in een filmpje te spelen. Bij de kijker komen politiebegrippen als ‘heterdaadkracht’ en ‘korte klap’ naar boven. Woorden die daadkracht uitstralen, maar in de praktijk synoniem zijn met mislukking. Naar welk segment van de Nationale Politie kijken we hier trouwens? Er zijn namelijk nog een paar filmpjes van de politie met precies dezelfde strekking, maar in andere plaatsen opgenomen. En hoe duur zou dit filmpje zijn geweest?