• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

  • Categorieën

  • Politie brengt onaangekondigd bezoek aan inwoners Groningen die interesse tonen in Facebook-events rondom demonstraties

    De politiestaat der Nederlanden heeft weer van zich laten horen. Afgelopen maandag 8 januari 2018, rond drie uur in de middag, werd de provincie Groningen door een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter getroffen. Het epicentrum lag bij het plaatsje Zeerijp. In het dorp bevinden zich o.a. de basisschool Wilgenstee en voetbalvereniging ‘De Fivel’.  Het aantal schademeldingen na de beving is op het moment van schrijven opgelopen tot boven de 1300.

    De zwaarste beving in ruim vijf jaar tijd en de schade die ermee gepaard ging lieten weer zien hoe machteloos en wanhopig de Groningers zich voelen na het jarenlange getouwtrek en Haagse theater over de aardgaswinning in de provincie door de NAM. Na de beving, toen bekend werd dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een bezoek zou brengen aan Zeerijp, werden er een aantal Facebook-evenementen (en hier) aangemaakt die demonstraties aankondigden.

    De Groningse Agnes Voorintholt toonde door middel van een paar muisklikken haar virtuele interesse voor de Facebook-evenementen, maar die paar muisklikken alarmeerde de Big Brother-machinerie die op volle kracht draait in Nederland. Dinsdagavond 9 januari, rond half acht, ging de deurbel en stonden er twee geüniformeerde politieagenten voor de deur van de woning van Agnes.

    De agenten vertelden haar dat een ‘speciaal team’ van de politie had opgemerkt dat Agnes interesse had getoond in de Facebook-evenementen. De agenten stelden haar vragen. Of ze naar de demonstratie ging. Of ze wist hoeveel mensen er zouden komen.

    Agnes over het voorval: “(…) Het kan niet zo zijn de politie in je huis staat wanneer je een event liket. Dit is echt ‘Big brother is watching you’. Je schrikt ook. Ik dacht even dat er iemand dood was.

    De politie geeft toe het huis van Agnes te hebben bezocht en stelt dat het beter was geweest om het bezoek niet in politie-uniform maar in burger af te leggen.  Op hun website schrijven zij:

    Agenten kozen er voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie. Deze informatie was nodig om een goede inschatting te kunnen maken van het aantal demonstraties en de betrokken partijen bij deze demonstraties. Het is voor de politie belangrijk om in goed contact met burgers te zijn, zodat we weten wat er speelt. Uiteraard komen we niet aan het grondrecht om te demonstreren. Achteraf gezien was het beter geweest om de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘ burger’  kleding.

    Dit is een door de politie lang beproefde intimidatie-tactiek onder het mom van ‘verbinden met de burger’ (hierhierhierhierhier).

    Niet iedereen weet dat je op grond van artikel 12 van de Grondwet in deze gevallen het recht hebt de politie zonder nadere uitleg weg te sturen. 

    Er bestaat een interessant en goed artikel op de website van Vrij Nederland over het monitoren van de social media door de politie. Het artikel dateert uit 2014 en de technologische ontwikkelingen bij de politie en overheid zijn sinds die tijd met grote sprongen vooruit gegaan. Een angstaanjagende gedachte wanneer men leest wat men destijds allemaal al in kaart kon brengen over de burger.

    Saillant detail is dat men in het oude artikel al spreekt over een zogeheten digitaal ‘sleepnet’ waarmee men grote hoeveelheden (vertrouwelijke) informatie kan verzamelen. Met veel omzichtigheid wordt deze term in het artikel gebezigd.

    We zijn nu drie jaar verder en de ‘Sleepwet‘ wordt dit jaar ingevoerd, evenals de ‘Hackwet‘ waarmee de politie veel ruimere bevoegdheden krijgt om allerlei elektronische apparatuur op afstand binnen te dringen. En de politie staat meteen aan je deur wanneer je een Facebook-evenement liket dat niet helemaal in hun straatje of dat van de lokale driehoek (politie, OM en burgemeester) past.

    De politiestaat Nederland. Filmpje uit 2012 over zogeheten RTIC’s van de politie. Real Time Intelligence Centre’s:

     

    artikel is verschenen op Blauwe Logica