Op 26 januari 2018 om tien over zeven ‘s avonds drongen twee gemaskerde personen een buurthuis in Amsterdam binnen waar het heel druk was met kinderen en volwassenen. Er was een kookles en kickboks-les voor kinderen bezig. De twee roepen iets, ze zoeken iemand, en schieten tien keer op de aanwezigen. Een 20-jarige stagiair wordt in haar been geschoten, de 17-jarige Mohammed Bouchikhi, die als stagiair de kookles begeleidt, wordt drie keer in de borst getroffen en sterft ter plaatse. Een derde slachtoffer wordt in de nek geraakt. Deze is een ‘bekende van de politie’ en raakte in november 2017 ook al gewond bij een schietpartij in de buurt waarbij de 19-jarige Ayman om het leven kwam. Er wordt gezegd dat hij nu het doelwit zou zijn geweest.
Op lokale zender AT5 mag hoofdcommissaris Aalbersberg regelmatig vertellen wat hij op zijn hart heeft.
(bron AT5)
Op 20 seconden: Aalbersberg ziet een patroon in het soort daders. Weet hij dan wie de daders zijn?
Op 40 seconden: ‘Jonge jongens uit delen van Amsterdam’; bedoelt hij de delen Wittenburg waar het gebeurde en Venserpolder waar de vluchtauto werd teruggevonden? Hij hoort 3000 tot 5000 euro voor een huurmoord. Met deze uitspraak haalde hij het landelijke nieuws. Nogal logisch, want alle ogen zijn gericht op de politie om te weten of de daders al zijn gepakt. In welk onderzoek hoorde hij deze bedragen? Is er al eens iemand geliquideerd voor 3000 euro?
Op 1 minuut 23: ‘Je komt hier niet mee weg in Amsterdam’. Hier suggereert hij dat hij het Openbaar Ministerie extra heeft moeten motiveren om nu echt te gaan vervolgen. Maar dat kan natuurlijk pas nadat de daders zijn aangehouden.
Op 1 minuut 26: ‘..uiteindelijk willen we dat dit soort patronen (…) voorkomen worden.’ Patronen als tien kogels afvuren op een groep kinderen en hun ouders? Ik had zoiets nog niet eerder gezien of er een patroon in herkend. Wat weet Aalbersberg over deze zaak wat hij niet vertelt maar wel suggereert? Een bendeoorlog over drugshandel? De schietpartij van november zou zijn gegaan over een gestolen scooter.
Op 1 minuut 47: Het is moeilijk te zien hoeveel van het soort gasten dat kansarm is en voor drie tot vijfduizend euro een liquidatie wil plegen in Amsterdam rondlopen. ‘We zien vaak jongens die we nog niet kennen uit een top 600 groep’. Dus de schutters van 26 januari zitten niet in het top 600 bestand. En ook nog zijn er binnen de top 600 groep kansarme jongeren die voor 3000 tot 5000 euro een liquidatie zouden plegen. En ook verneemt hij vaak over zulke potentieel zeer gevaarlijke jongeren die niet in de top 600 zitten of hebben gezeten. Je moet voorzichtig zijn met wat je zegt, maar wat Aalbersberg zegt is niet mis.
Op 2 minuut 4: ‘Jongeren (…) die heel snel nog aan het begin van de drugscene opgebouwd zijn’ in plaats van dat ze volgens het top 600 boekje eerst wat High Impact Crime (HIC) hebben gepleegd. O nee, toch High Impact Crime: de ene dag een inbraak, de volgende dag een liquidatie en nu dit. Dit? Wat dit? Aalbersberg goochelt met beelden die elkaar tegenspreken. De schutters zijn nog op vrije voeten.
(bron AT5)
Op 0 seconden: Het is de drugscene. Nee, het is nog de vraag. Inderdaad is er geen aanwijzing dat dat hier het geval is. Waarom dan die suggestie? De burgemeester noemde het, maar dat komt doordat de politie het hem heeft gezegd.
Op 40 seconden: Het is de cocaïnehandel. Politie heeft daar niet zo veel tijd voor gehad. ‘Algemene verkeerscontroles’, patseraanpak en etnisch profileren noemt hij niet, maar CTER onderzoek en liquidaties zouden alle tijd opslokken. En zo kon de cocaïnehandel floreren en liquideren. Behalve dat dat in onderhavig geval dus niet aan de hand zou zijn. Maar nu iedereen luistert vertelt hij het toch maar en zien we het patroon weer: Als de politie faalt, volgt de vraag om meer geld.
Op 2 minuut 17: Door de liquidaties komen we niet toe aan de top van de drugshandel.
Op 2 minuut 20: Interviewer zoekt het verband met de aanslag in het buurthuis, Aalbersberg slalomt ja en nee, weg van deze gebeurtenis, terug naar het budget.
Op 2 minuut 40: Door het breken van de codes heeft politie ‘heel veel zicht’, maar niet genoeg tijd voor ‘nationale, internationale groepen’. Het is nauwelijks te volgen.
En het werkt. Terwijl de buurt nog in shock is, ouders en familie rouwen om hun doodgeschoten zoon en de politie geen stap verder lijkt te zijn gekomen om de daders te arresteren, gaat de lobby om geld schaamteloos verder en maakt de minister vast 100 miljoen vrij.