De feiten logen er niet om. Een politieagent van de Haagse politie werd aangereden en verkeerde in zwaargewonde toestand. Dat waren de feiten. O ja, het was op Oudejaarsavond. Maar wat er daarna gebeurde, had met feiten weinig van doen.
‘Relschoppers gooiden met zwaar vuurwerk en stenen naar de hulpverleners die probeerden de zwaargewonde agent te reanimeren. Met veel moeite kon de politie de gewonde evacueren.’ Dat was de berichtgeving van de politie de dag na het incident.
Onmiddellijk kwamen de treiterbloggers van de overheid op gang. Zo twitterde de minister van Justitie en Veiligheid dat het ‘onacceptabel’ is dat er geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners tijdens nieuwjaarsnacht. Het kwam de minister op woedende reacties te staan. Eerst al van een teamleider van de Haagse politie die de minister opriep om te zwijgen, die zijn tweet al snel weer verwijderde. Politievakbondsmeneer Gerrit van de Kamp sprong ook onmiddellijk op de publiciteitskar: ‘Politiemensen zitten niet meer te wachten op medeleven of mooie woorden na weer een zware jaarwisseling, zei voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. “Er is eigenlijk al zoveel over gezegd en we hebben al zoveel geprobeerd en gedaan, maar het is weer misgegaan. Met mooie woorden kom je er niet meer. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen.’
Tientallen gewone burgers kwamen ook in het geweer en schreven beledigingen en verwensingen op de social media. En daar gaat de politie nu naar kijken. Onderzocht gaat worden wie achter die beledigingen zit. Ze gaan zelfs onderzoeken of het strafbaar is. Dat is erg goed van de politie. Ze roepen telkens dat ze geen tijd hebben, maar nu gaan ze mensen opsporen en daarna pas kijken of die mensen strafbaar zijn. Proactief rechercheren is dat.
En vandaag berichtte de politie dat de eerdere berichtgeving niet klopte. De agenten die de zwaargewonde collega wilden helpen werden helemaal niet met stenen en zwaar vuurwerk bestookt. Ook werd de gewonde agent niet ter plaatse gereanimeerd. Net als Mitch Henriquez, die werd ook niet ter plaatse gereanimeerd. Mensen die toen verwensingen uitten op de social media werden ook toen door de politie opgespoord.
Wat er dus na aftrek van onkosten netto is overgebleven is een politieagent die zwaargewond is geraakt bij een ongeval. De minister van Justitie en Veiligheid heeft dus zonder op de hoogte te zijn van de feiten zijn mond al opengedaan om te scoren over het hoofd van deze gewonde. Ja, want de verkiezingen komen er aan. De politie zelf luistert niet naar de hoogste baas en roept zelfs dat hij zijn grote mond moet houden. ‘Er is een tijd om te zwijgen!’, zo twitterde de Haagse teamchef die dit later verwijderde. Een ondergeschikte agent roept tegen zijn allerhoogste baas dat hij moet zwijgen. Terwijl die allerhoogste baas reageert op nieuws dat niet heeft plaatsgevonden. En even later komt ook ons aller politievakbondsmeneer Gerrit van de Kamp uit zijn hoekje. Volgens hem moeten er meer middelen komen en meer bevoegdheden. Dat riep Van de Kamp ook al toen Mitch Henriquez overleed. ‘Handen af van de politie!’, riep hij toen.
Dus eigenlijk hopen wij met het hele land dat er geen enkel ongeval meer plaatsvind waarbij een politieagent is betrokken. Want zo’n betreurenswaardig ongeval wordt onmiddellijk gekannibaliseerd door collega’s, opgezwollen vakbondsmannetjes en in het duister tastende ministers, die gaan proberen de wet te veranderen en maatregelen af te dwingen bij de Tweede Kamer.
En ja, de eerste oogst voor de politie is alweer binnen. Er zullen tientallen reaguurders van social media worden geplukt voor hun opmerkingen die écht niet door de beugel kunnen. Dus wanneer u aangifte wilt doen of anderszins de politie nodig heeft deze dagen: Wacht u daar nog even mee. Het halve korps zit op Facebook!