Is een privévakantie privé wanneer de vakantiegangers bekende Nederlanders zijn, politici, belangrijke bestuurders, ministers, magistraten of hoge militairen? Wanneer je op reis gaat naar Ibiza, de Alpen of Ameland zal dat zo zijn, mits je je in het openbaar normaal gedraagt. Maar wat wanneer je naar een gebied op vakantie gaat waar mensenrechten worden geschonden? Waar het oorlog is? Een opstand? Of waar een negatief reisadvies geldt doordat het gebied onveilig is?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen, zodat Nederlanders die op reis gaan naar een bepaald gebied weten of het daar veilig is. De kaart die het Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert krijgt vier verschillende kleuren om aan te geven hoe veilig, of onveilig, een gebied is. ‘Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven u een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is. Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s. In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet. Soms moet u op bepaalde zaken extra letten. Geel: let op, veiligheidsrisico’s. Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op. Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor. Rood: niet reizen. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.’ aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken op hun website. Op het kaartje dat het Ministerie van Buitenlandse zaken publiceert op zijn website, staat ook Kenia. ( https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kenia/reizen/reisadvies ) Het zuiden van Kenia is geel.
Dat betekent dus dat er veiligheidsrisico’s zijn. Er zijn een paar oranje gebieden. Dat betekent dat je daar alleen heen moet gaan wanneer het echt noodzakelijk is. Daarnaast is een groot gedeelte van Kenia rood gekleurd. Dat betekent dat je daar niet heen moet. Waarom is het daar zo gevaarlijk? De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (‘https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kenia/reizen/reisadvies#anker-veiligheidsrisico’s) Het ministerie zegt onder meer dit: ‘Reis niet naar de volgende gebieden: de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir; het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu; het noordoosten van Kenia; grensgebieden met Somalië. De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden ook veel overvallen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn van een overval. In deze gebieden komen ook ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.’
Samenvattend is de situatie in heel Kenia onveilig. In het hele land is er veel criminaliteit. Er zijn grote aanslagen geweest op hotels waar buitenlandse toeristen verbleven. Aan de kust zijn piraten actief, meest afkomstig uit Somalië. Veel van deze piraten en gewapende groepen zijn politiek of religieus geïnspireerd. Schepen worden speciaal beveiligd door gewapende beveiligers om te voorkomen dat ze worden gekaapt, de bemanning iets wordt aangedaan of gegijzeld en de lading verkocht. Zelfs Nederlandse marineschepen namen deel aan beveiligingsoperaties voor de kust. Het reisadvies is geen wet. Wel is het zeer onverantwoordelijk de raad van het ministerie in de wind te slaan. Het is ook niet zo dat het zeker is dat je iets overkomt wanneer je daar bent. Maar veilig is het niet. En hoe blij zouden Somalische piraten of Al-Shabaab terroristen zijn met een vooraanstaande westerse burger. Een bekende Nederlander, een bestuurder of een industrieel?
Het gezin Oey-Halsema was op vakantie in Kenia. Twee maanden geleden. ‘Het gezin is nét op vakantie op een eiland voor de kust in Kenia…’, NRC, 13 september 2019. Eén blik op de kaart leert ons dat de familie, als het tenminste klopt wat NRC zegt, op vakantie was in het rode gebied. Een gebied waarvan een negatief reisadvies geldt. Heeft mevrouw Halsema een beveiligingsadviseur? Wist die waar zij met haar gezinnetje heenging? Wist het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar zij heenging? Is dat toen niet afgeraden? Neemt mevrouw Halsema voor een dergelijke reis beveiliging mee? Wie betaalt dat?
Het is bijna onvoorstelbaar dat de burgemeester van de grootste stad van Nederland met een bekend documentairemaker op vakantie gaat naar een gebied waarvoor een negatief reisadvies geldt. Voor hun eigen veiligheid, maar ook voor het aanzien van het land. Is zo’n gezinnetje niet een droomprijs voor gijzelnemers, piraten of terroristen? Hoe zwaar kan Nederland onder druk worden gezet wanneer de burgemeester van Amsterdam wordt gegijzeld door terroristen van Al Shabaab? Wie gaat zijn leven wagen om zulke onverantwoordelijke mensen weer te bevrijden? Of was het de gewapende zoon van het echtpaar die was ingehuurd voor de beveiliging? In dat geval waren het niet de piraten, maar de loslippige echtgenoot die het grootste veiligheidsrisico opleverde.