Vorige week schreef Dupont het artikel ‘De burgemeester die van niets wist’. Het bleek dt er een duidelijke lijn zit in zogenaamde bedreigingen tegen wethouders, burgemeesters en officieren van justitie. Die lijn is ongeveer als volgt: Een wethouder of burgemeester krijgt van de politie of van het Openbaar Ministerie te horen dat hij of zij wordt bedreigd. Er wordt niet gezegd door wie. Vervolgens komt er zichtbare beveiliging, onderduik en grote publieke verontwaardiging aangewakkerd door de media. Daarna wordt gesuggereerd dat er wel eens motorclubs achter de bedreigingen zouden kunnen zitten. Er worden nooit daders aangehouden, justitie en politie weigeren in te gaan op de aard of de herkomst van de bedreigingen en de burgemeester loopt na enige tijd weer gewoon op straat.
Wij keken eens verder en ons viel nog iets anders op. Vooraanstaande leden van motorclubs werden beschuldigd na anonieme tips en werden opgesloten in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Niet nadat zij waren veroordeeld door een onafhankelijke rechter, maar nadat een partijdige officier van justitie zich met de zaak had bemoeid. Een vertegenwoordiger dus van het Openbaar Ministerie. De organisatie die wethouders en burgemeesters laat onderduiken.
Zo berichtte op 29-8-2017 het Algemeen Dagblad hoe Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender een aanslag wilde laten plegen op officier van justitie Greetje Bos. Een arrestatieteam hield op de snelweg een medeplichtige tussenpersoon aan in deze zaak. Deze persoon werd echter al de volgende dag vrijgelaten. Klaas Otto zat op het moment van de anonieme tip die er over hem binnenkwam al in voorarrest. Het AD:’ Volgens De Leon wordt Klaas Otto een oor aan genaaid omdat justitie hem al enige tijd in Extra Beveiligde Inrichting in Vught probeert geplaatst te krijgen. ,,Maar dat lukt ze steeds maar niet,” zegt De Leon. ,,Nu komen ze hiermee en zijn ze er alweer druk mee bezig alsnog hun zin te krijgen. Waarom denk je dat dit nu naar buiten komt? Geen toeval hè. Wat kunnen wij doen? Aan alle kanten bezwaar maken.”
Erg toevallig, want het OM probeerde Otto vergeefs in de EBI te krijgen, maar de rechtbank ging daarin niet mee. Na de zogenaamde bedreigingen tegen Greetje Bos kwam Otto wel in de EBI terecht. Otto ontkende in alle toonaarden de bedreigingen of de moordopdracht. Na meer dan een jaar in de EBI kwam tenslotte Klaas Otto weer in een gewone gevangenis terecht. Er was en is geen enkel bewi9js dat er ooit een moordopdracht werd gegeven door Klaas Otto. Otto zat midden in de voorbereidingen voor zijn proces in de EBI en dat heeft de voorbereidingen niet gemakkelijker gemaakt.
En Greetje? Greetje was de opvolger van Lucas van Delft die we al tegenkwamen in het artikel ‘De burgemeester die van niets wist’. Hij belde naar Misdaad Anoniem om zichzelf te bedreigen waarna hij beveiliging kreeg. Inmiddels is Greetje overgestapt naar de VVD als wethouder in Breda. De VVD? Ja, en daarover zei BNNVARA op 19-2-2018: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vvd-zesde-jaar-op-rij-partij-meeste-integriteitsschandalen. De partij met de meeste integriteitsschandalen dus. Al zes jaar achter elkaar!
Een ander bekend lid van een motorclub is Henk Kuipers uit Drente. De Telegraaf berichtte op 13 september 2018 hoe de No Surrender-baas weer terug mocht naar een gewone gevangenis nadat hij met spoed was overgebracht naar de EBI in Vught. Over Henk was een anonieme tip binnengekomen dat hij wilde ontsnappen uit de gevangenis in Leeuwarden. Ook Kuipers zat ten tijde van de anonieme tip in voorarrest. Er bleek geen enkel bewijs voor een ontsnappingspoging te zijn. Eerder was Kuipers al genoemd in de bedreigingszaak van zijn neef, de wethouder Bouke Arends van Emmen. Ook voor deze bedreigingen werd nimmer enig bewijs gevonden. Inmiddels heeft Henk Kuipers zijn lidmaatschap van No Surrender opgegeven.
Er komen nu zomaar enkele vragen bij ons op:
- Doen politie- of justitiemedewerkers anonieme tips om een zaak sterker te maken of een tegenstander (de verdachte) te verzwakken? Van officier van justitie Lucas van Delft is bewezen dat hij dit deed om Satudarah zwart te maken.
- Gebruikt het Openbaar Ministerie anonieme tips om verdachten aan een zeer zwaar gevangenisregime te laten onderwerpen? Een regime dat nou juist een rechter niet wil opleggen?
- Wordt er door het Openbaar Ministerie grote druk uitgeoefend op verdachte leden van motorclubs om mee te werken, of hun lidmaatschap op te zeggen? Henk Kuipers heeft zijn lidmaatschap opgezegd tijdens zijn gevangenschap.
- Worden niet bewijsbare bedreigingen gebruikt door het Openbaar Ministerie of de politie om motorclubs in de media zwart te maken om zodoende een voorsprong te krijgen bij rechtszaken?
Vragen, vragen, vragen. Wat in elk geval vaststaat is dat Greetje Bos een mooi baantje heeft gescoord bij uitgerekend, volgens media, de minst integere partij van het land. Hoe ver valt de appel van de boom?