Niemand vertrouwt niemand meer in de wijk. Hondenbezitters worden benaderd door de politie om iedere vierkante meter tijdens hun wandeltochtje af te speuren naar verdacht gedrag.
Monteurs van woningbouwcorporaties worden getraind om tijdens reparaties in de woning allerlei andere zaken waar te nemen zonder enige echte expertise.
Postbodes worden ingezet door verzekeraars en de politie om tijdens het bezorgen van de post verdachte zaakjes te melden.
“Boef in de wijk”-spelletjes onder leiding van de Nationale Politie in samenwerking met beheerders van buurt-whatsapp-groepen vinden op steeds grotere schaal plaats. Buurtbewoners die niets met het ‘spel’ van doen hebben melden op Facebook last te hebben van overenthousiaste buren die de buurtbewoner verdenken van het stelen van zijn eigen auto en zijn sleutels uit het contact trekken…
Als de buurman een grotere auto heeft en minder uren werkt zal die vast en zeker aangeschaft zijn met behulp van crimineel vermogen en wordt u verzocht dit direct te melden bij de politie.
Als de buurman mogelijk een uitkering heeft én een grotere auto dient u onmiddellijk contact op te nemen met de gemeente of fiscus, of natuurlijk de politie.
Ligt er op een dak geen sneeuw in de winter na een sneeuwbui dan betreft het geen bewoonde zolderkamer maar waarschijnlijk een hennepplantage en wordt u verzocht dit zo snel mogelijk aan de politie te melden.
Ziet u iemand in de wijk lopen die u voorheen nog niet heeft gezien, neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie. Hetzelfde geldt voor een auto die niet in de wijk ‘thuishoort’. Meld dit aan de politie.
Loopt er een jongere in Rotterdam met ‘merkkleding’ (in combinatie met zekere andere etnische kenmerken) dan gaat de politie de jongere en/of zijn/haar familie en vrienden vragen stellen en misschien zelfs wel vorderen om een kassabon te tonen als bewijs van aanschaf.
Is iemand wel heel erg kritisch op beleid dan betreft het mogelijk een verward en paranoïde persoon en komt hij/zij mogelijk op een alternatieve top 600 lijst van politie, justitie en gemeente vanwege mogelijk gevaar voor de samenleving. Ook dient er ruimere wetgeving te komen die het mogelijk maakt verwarde personen preventief op te sluiten. Liefst worden deze personen ook nog gechipped, maar dat wordt (nog) niet openlijk gezegd.
De DNA-databank(en) komen er ook nog aan en de bestaande worden uitgebreid.
Real-time gezichtsherkenning middels bewakingscamera’s en de bodycams van agenten wordt ingevoerd en gekoppeld aan allerlei databanken.
De camera’s met kentekenplaat-herkenning (ANPR) worden uitgebreid van alleen de snelwegen naar vele andere wegen door heel Nederland. De vastgelegde kentekens kunnen door middel van de sleepwet (Wiv) natuurlijk langer bewaard worden door de AIVD en mogelijk de MIVD. Zo ontwijkt de politie (en de fiscus) de bewaartermijnen van de vastgelegde informatie.
De Hackwet (Wet Computercriminaliteit III) treedt in werking en het hacken van computers, mobieltjes, smart-tv’s, IP-camera’s en noem maar op komt binnen handbereik van de Nationale Politie. Deze wet zorgt er ook voor dat nieuwe zwakheden in software die u dagelijks gebruikt (zogeheten zero-days) enige tijd geheim gehouden kunnen worden voor de leveranciers van de software zodat de Nationale Politie (en natuurlijk de AIVD en MIVD) gebruik kunnen maken van deze zwakheden voordat er updates uitgebracht worden die de zwakheden herstellen.
Nee, Nederland is nog geen politiestaat. Absoluut niet. Echt niet. Geloof ons nou. We menen het. Serieus…blablabla