De Nationale Politie steekt veel energie in beeldvorming. Het opsporen en vervolgen van strafbare feiten is lastig en tijdrovend. Verder is het onzichtbaar voor het publiek en ondankbaar, net als veel ander werk dat mensen doen voor geld. Met de opsporing is het slecht gesteld.
Toch wordt er veel tijd gestoken in preventief politiewerk. Op basis van ‘data’ en intuïtie zoeken naar strafbare feiten voordat ze zijn gepleegd. Dan kan je de politie op straat iets zien doen. Mogelijk geeft het mensen een gevoel van veiligheid, denken ze.
Dat er al genoeg te doen was, dat hierdoor duizenden onschuldige mensen gediscrimineerd worden en van hun tijd beroofd, en dat bovendien de opbrengst in strafrechtelijke zin niet spectaculair is, weegt voor de Nationale Politie niet op tegen het voordeel van in beeld te zijn. Het lijkt een doel op zich.
De grootste publicitaire klapper dit jaar moet zijn geweest de inzet van roofvogels tegen drones. Dierennieuws verspreid zich snel over de nieuwsredacties, die altijd op zoek zijn naar een luchtig element in hun verder deprimerende nieuwsaanbod. Het bericht ging de wereld over en belandde in gerenommeerde media zoals de BBC en de New York Times.
Het idee om drones met roofvogels te bestrijden komt van Sjoerd Hoogendoorn. Werkvoorbereider bij Liander en Joulz, doende met ondergrondse infrastructuur, zoals gas en licht. Het opduiken van drones bij Franse kerncentrales moet hem in 2014 op het idee hebben gebracht om een bedrijf te beginnen dat vitale infrastructuur beveiligt, al zie je op de website niet hoe die beveiliging dan plaatsvindt.
Sjoerd’s bedrijf is gevestigd op de campus van the Hague Security Delta, en dat is handig is voor de contacten. Via een gemeenschappelijke kennis komt hij in contact met vogelfluisteraar en duivenkampioen Ben de Keijzer en samen stichten ze een nieuw bedrijf: Guard from above. Mogelijk is de Nationale Politie dan al in het spel, maar in elk geval gaat Ben oefenen met een drone en een vogel. En in februari 2016 weet de hele wereld het.
(bron: Nationale Politie)
Op 09 seconden: Drones zijn niet meer weg te denken. Of toch niet? Dus toch wel weg te denken? De voice-over lijkt haastwerk te zijn.
Op 24 seconden: Waar komt opeens die Amerikaanse zeearend vandaan? De roofvogel die de drone onderschepte was duidelijk effen van kleur. Hij lijkt op steenarend Cayenne van Ben de Keijzers roofvogelboerderij. Die is ‘in training voor de jacht op een kunstprooi’.
Op 44 seconden: Mark Wiebes, innovatiemanager Nationale Politie, die werkt op de campus van the Hague Security Delta neemt het woord.
Op 54 seconden: Een traumaheli kon niet landen, omdat er met een drone werd gevlogen. Is het de bedoeling dat in de toekomst de traumaheli een roofvogel aan boord heeft om de drone te kunnen verwijderen? Hoe stelt Mark zich dit voor? Hoe kan een roofvogel dit probleem oplossen?
Op 2 minuut 10: De klauwen zijn van nature beschermd door schubben, zegt Sjoerd Hoogendoorn.
‘Kennisinstituut TNO onderzoekt in opdracht van de politie of roofvogels op een veilige manier drones uit de lucht kunnen halen. De vogels hebben van nature schubben op hun klauwen, die hen moeten beschermen tegen de beet van hun prooi. TNO kijkt nu of de arenden meer bescherming nodig hebben.’ lezen we bij de NOS.
Dat was begin 2016. In september kwam de NOS met het nieuws: ‘Meerdere roofvogels kunnen elk moment uitrukken om ongewenste drones uit de lucht te grijpen’. De politie zei het anders: ‘De politie heeft enkele roofvogels gekocht die getraind worden om drones te onderscheppen.’ Een geheim aantal jonge Amerikaanse zeearenden dat wordt getraind om de drone niet op het publiek beneden te laten vallen. Het project wordt dus voortgezet. Hoe zit het intussen met het onderzoek van TNO? Wat kost dat eigenlijk? En hoe doen ze het precies? Laten ze drone-rotors tegen arend-klauwen tikken en meten ze de verwonding? Is daar beeld van? Tot nu toe zien we hele lichte drones uit de speelgoedwinkel, die geen last kunnen meedragen. Hoe zit het met propellers van zwaardere drones van 3 to 6 kilo? Kan je roofvogels inzetten tegen zulke dingen?
(bron: NOS)
Op 42 seconden: Daar hebben we Cheyenne weer, waarschijnlijk de enige roofvogel in Nederland die een speelgoed-drone kan neerhalen. Tenzij dit een jonge Amerikaanse zeearend is. Het verschil zou te zien moeten zijn aan de onderkant van de staartveren, maar die zijn een beetje rafelig.
Op 47 seconden: De drone stort op het publiek. Precies wat niet de bedoeling is.
Op 56 seconden: De NOS-verslaggever vindt het prima.
Op 1 minuut 2: Bij een zwaardere drone kunnen we kevlar handschoenen ontwikkelen om de klauwen te beschermen. Dus die zijn er nog niet. En toch is er een geheim aantal Amerikaanse zeearendkuikens aangeschaft. Wat heeft TNO dan gedaan? Waar wordt het geheime aantal Amerikaanse zeearendkuikens gevangen gehouden?
Op 1 minuut 41: Een van de nieuwe aanwinsten, een half jaar oud, zegt de politiespreker. Wanneer hebben ze die gekocht? Bij wie en voor hoeveel? Hoeveel kuikens zijn er eigenlijk in totaal? Waarom is dit geheim? Amerikaanse zeearenden krijgen pas na een jaar of vijf een witte kop en staart, maar deze lijkt toch wel een beetje op steenarend Cheyenne.
Ongeveer 100 politiemensen worden opgeleid tot vogelgeleider.Er is een geheim aantal zeearendkuikens aangeschaft die worden getraind om lichtgewicht drones neer te halen. Dit gaat dus vooral om het verwijderen van pottekijkers, want met zulke drones kan je niet echt schade aanrichten.
Hoe moet dat gaan als er bij een evenement zowel gewenste als ongewenste drones in de lucht zijn? En wat als er een zware drone bijzit met koolstof propellers die 8000 toeren per minuut draaien? Kunnen Amerikaanse zeearenden jagen met handschoenen aan? Wanneer maakt TNO openbaar wat er is onderzocht en wat de uitkomsten zijn? Waarom wordt dit project doorgezet terwijl nut en noodzaak niet zijn aangetoond? Waar zijn de Amerikaanse zeearend-jonkies en hoe gaat het met ze? Hoe gaat de politie het uitleggen als volgend jaar voor een duizendkoppig publiek een arend in de lucht wordt verhakseld en samen met de drone op de hoogwaardigheidsbekleders valt?